Sunday, June 12, 2011

lagi2 pasal diskriminasi

Belum pun habis entri kiwi, dah ramai yang bagi komen. rata2 tak setuju dengan pendapan kiwi. Nak tau pasal apa, terjah SINI. Sambung cerita hari tu.

Kali ni, perlu tak diskriminasi mengikut tahap kecerdasan? Kiwi kata perlu. Bayangkan dalam satu kelas, semua kategori pelajar ada. Cikgu mengajar pasal HCF- Highest Common Method. Sekali ajar budak2 pandai dah paham. BUdak2 lain blur2 lalu mintak satu lagi contoh. Budak2 pandai cool je. Lepas contoh kedua, budak2 sederhana dah paham. Budak2 yang kurang paham mintak contoh ketiga. Budak2 pandai dah bosan. Bila bagi latihan, tak sampai 15 minit dah siap lalu mintak bincang padahal cikgu tak habis explain lagi untuk contoh ketiga. Haih~Kalau korang jadi cikgu cemana korang nak buat?

Sekarang kita jauh sikit. Lepasan SPM. Sekarang ramaikan budak2 SPM dapat 8A+ ke atas. JPA kata kalau dapat 9A+ automatik dapat JPA. Now, yang ni confirm kaum cina yang dapat tak lagi 10% macam kat universiti. Lalu lepasan yang tak dapat JPA ni pun ramai2 apply u, matrik, poli, kolej komuniti, MARA dll. Untuk kemasukan ke semua tempat tersebut, ada had untuk pelajar cina dan india. Kalau tak, penuh la tempat2 tu dengan budak2 kaum lain. Sekarang kiwi tanya, perlu tak diskriminasi?

Cukup sampai sini. Kiwi dah mengantuk daa nak pk contoh2 lain. Berbalik pada soalan, diskriminasi perlu atau tak? Kita tengok maksud diskriminasi:

Diskriminasi merujuk kepada pelayanan yang tidak adil terhadap individu tertentu, di mana layanan ini dibuat berdasarkan kumpulan yang diwakili oleh individu berkenaan. Diskriminasi merupakan suatu amalan yang biasa dijumpai dalam masyarakat manusia. Ia berpunca daripada kecenderungan manusia untuk membeza-bezakan manusia-wiki


Oke, perhatikan perkataan yang diboldkan. Itu lah yang kiwi maksudkan dalam entri ini. Kiwi abaikan ayat 'layanan tidak adil' sebab kiwi tak dapat fikirkan perkataan yang lebih sesuai untuk contoh2 tersebut. Tapi perkataan diskriminasi ni masuk ape. hihihi.

Marah? Cool down. Moh layan lagu NI.

p/s: Diskriminasi sememangnya berlaku di negara kita. Dalam konteks sebenar, diskriminasi hanya memberi kebaikan kepada pihak tertentu sahaja. Diskriminasi dianggap tidak adil kerana setiap orang patut diberi hak dan peluang yang sama. Sila komen. Zzzzzzzzzzzzzzzz

5 comments:

Freaky said...

diskriminasi menjatuhkan aku. reputasi kini menjadi ... x ingat lirik lagu bunkface :D

kiwi said...

Hahah, tau2 je kiwi nak masuk lagu ni

Bigdaddyz said...

lagu ...drum yer best...

Onitsuka_hana said...

diskriminasi mengikut tahap kecerdasan.. perkataan diskriminasi tuu cm x sesuai dengan ayat..Cntoh mcm pembelajaran berbeza mengikut tahap kecedasan ka..

Onitsuka_hana said...

Nak komen p/s..hehe

Diskriminasi mmg xadil tetapi berlaku.. Tapi sekarang kerajaan nak bagi hak sama rata kpda semua kan untuk merealisasikan 1 Malaysia. Mungkin sekarang nie dalam proses la kowt nak bg hak sama rata..

Huh, xtahan ayat hana nie..hehe

Labels

Adam (7) Alaf21 (2) Award (10) Beble (43) Ben Ashaari (6) Blog (20) blurr (11) Bola (1) borang (2) Buffered Earning (2) Cikgu (9) Cinta (13) Class (6) Comel (5) Contest (36) Dakwah (15) Entertainment (8) Exercises (7) Fakta (27) Famili (15) Follower (4) Food (1) Form1 (8) Form2 (11) Form3 (11) Form5 (2) Formulae (15) Friends (12) Funny (14) Gempak (6) Giveaway (44) Guru (7) Hawa (12) Hlovate (3) Iklan (10) induksi (2) interview (2) Jemari Seni (2) Jiwa Kacau (33) Jurulatih Utama (3) Kereta (5) Kiwi (37) Komik (2) Kucing (8) Link (2) Lyrics (2) Mathematics (22) Motivasi (17) Movie (1) Notes (20) Novel (4) Nuffnang (7) Panas (9) Past Year Questions (5) PBS (10) Petua (2) PT3 (4) Puisi Kreatif (13) RAM (1) rpt (9) Segmen (16) Sekolah (35) Senarai semak (5) senarai semak pbs (5) SPM (4) spp (1) Story (24) Student (25) Surat (5) Tagged (15) Tazkirah (30) Tips (40) Tutorial (10) Wordless Wednesday (4)