Sunday, June 12, 2011

3 tips mengenali jenis2 pelajar yang perlu anda diketahui

Dalam satu kelas, macam2 jenis pelajar kita akan jumpa. Bagaimana hendak mengenali mereka? Sini tips untuk mengenali 3 jenis pelajar yang perlu anda ketahui dan tentukan kedudukan kelas yang bersesuaian dengan mereka.

Jenis pertama.
Pelajar jenis ini biasanya semasa P&P, tak boleh duduk diam. Tangan tu ada je kerja. Tekan2 pen la, ketuk2 meja la. Pelajar2 ini bagus jika diletakkan dibahagian hadapan kerana mereka jenis yang amat mudah untuk merasa bosan. Jika diletakkan di depan, mereka akan lebih fokus dan guru pun dapat memberi perhatian yang lebih kepada mereka.

Jenis kedua.
Pelajar jenis ini suka meletakkan kepala mereka di atas meja. Pelajar jenis ini kadang2 sukar dijangka. Ada masanya mereka ok, ada masanya mereka tak ok. Ada masa belajar faham, tapi kadang2 tak faham ape. Ikut mood agaknye. Pelajar2 ini sesuai diletakkan di bahagian tengah kelas.

Jenis ketiga.
Pelajar jenis ni biasanya bila cikgu mengajar, matanya akan ikut je cikgu ke mana. Cikgu ke kiri dia ke kiri, cikgu ke kanan dia ke kanan. Cikgu berhenti, mata dia pun berhenti lalu ditenungnya cikgu lama-lama. Dalam pada tu, dia sempat berfikir 'cantik jugak cikgu ni' atau 'hensemnya cikgu hari ni'. Pelajar2 ini perlu diletakkan dibahagian belakang kelas kerana mereka bukanlah pelajar yang jenis cepat bosan malahan mereka mempunyai daya imaginasi yang sangat tinggi. Ehem! tinggi2 sangat bahaya tau.

Jadi, anda pelajar jenis yang mana satu?

10 comments:

NICK IRFAN said...

sy seriusly yg no 1 mmg tangan xleh duk diam msa dlm klas dulu.. hehe

Freaky said...

freaky yang ke 3. huhuhu

Ini Kisah Tia said...

haha . akak no.1 . memang takleh duk diam ;)

perondajaketbiru74 said...

haha i tkder dlm list ni sebab jenis yg tkder dlm kelas lepas rehat jer hilang

kiwi said...

@ NICK IRFAN: haha, cepat bosan la tu. Kena cikgu yang kreatif baru dapat tarik attention awak

kiwi said...

@ Freaky: imaginasi tinggi, patut la blog pun best :)

kiwi said...

@ Ini Kisah Tia: tengok blog akak la, tangan tu rajin je post macam2 jenis entri yang best2 :))

kiwi said...

@ perondajaketbiru74: ow, ni ke student yang selalu kena kejar dengan cikgu disiplin tu, hehe

HAZWAN17 said...

rasanya kelas ke-3 kot hahaha daya imaginasi yang tinggi...

kiwi said...

tinggi tu boleh tapi tinggi2 sangat bahaya :P

Labels

Adam (7) Alaf21 (2) Award (10) Beble (43) Ben Ashaari (6) Blog (20) blurr (11) Bola (1) borang (2) Buffered Earning (2) Cikgu (9) Cinta (13) Class (6) Comel (5) Contest (36) Dakwah (15) Entertainment (8) Exercises (7) Fakta (27) Famili (15) Follower (4) Food (1) Form1 (8) Form2 (11) Form3 (11) Form5 (2) Formulae (15) Friends (12) Funny (14) Gempak (6) Giveaway (44) Guru (7) Hawa (12) Hlovate (3) Iklan (10) induksi (2) interview (2) Jemari Seni (2) Jiwa Kacau (33) Jurulatih Utama (3) Kereta (5) Kiwi (37) Komik (2) Kucing (8) Link (2) Lyrics (2) Mathematics (22) Motivasi (17) Movie (1) Notes (20) Novel (4) Nuffnang (7) Panas (9) Past Year Questions (5) PBS (10) Petua (2) PT3 (4) Puisi Kreatif (13) RAM (1) rpt (9) Segmen (16) Sekolah (35) Senarai semak (5) senarai semak pbs (5) SPM (4) spp (1) Story (24) Student (25) Surat (5) Tagged (15) Tazkirah (30) Tips (40) Tutorial (10) Wordless Wednesday (4)