Wednesday, June 8, 2011

kelebihan sarapan/ makan pagi, kesan skip breakfast




Pagi2 bukak facebook, kiwi nampak ada satu blog baru. tapi bukan blogspot lah. Kiwi bukak, kiwi nampak gambar kat atas tu. Nice huh?

Ok, berbalik kepada tajuk. Aigoo tajuk kiwi macam rojak melyu-inggeris daa. [haha]. Korang dah sarapan ke belum pagi ni? Kalau belum, gi la sarapan dulu. Korang duk mengadap blog ni bukan kenyang pun. Kalau dah, bagus la.. Amalkan selalu sarapan ni. Sebab apa kena makan pagi? Banyak kelebihannya tau.

Antaranya, makan pagi ni kuantitinya sekitar 1/3 daripada kuantiti yang kita makan dalam sehari. kalau korang skip sarapan dan terus makan tengahari, korang memang akan cepat lapar. Petang nanti korang lapar lagi. Karang malam korang lapar lagi. Dah dekat tengah malam pun lapar lagi. Hah, sekarang kira la berapa banyak kuantiti makanan yang korang makan dibandingkan dengan sarapan tadi. Banyak tuuu. Jadi kalau korang nak diet, amalkan la selalu mengambil sarapan pagi. Tak rugi pun.

Selain tu, sarapan ni dapat membantu memelihara ketahanan tubuh. Dengan itu, boleh la korang lebih fokus pada kerja atau study. Ada sesetengah orang kata, lepas sarapan je mengantuk. Haa.. Kiwi rasa korang dah ambik sarapan tu dalam kuantiti yang banyak.


kan?? Hahah, bak kata pepatah melayu 'gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati'. Eh, ape kena mengena dengan mengantuk? Hahha tade la. Saje nak recall pepatah tu.. kot ada yang tak pernah dengar.

Sekarang kesan tak ambik sarapan pulak.


Kalau dalam kelas atau tengah dengar lecture, badan korang akan rasa lemah, tak bermaya, berfikir pun tak berapa. Otak nak proses apa yang cikgu/ lecturer korang cakap pun rasa lambat semacam. Malah korang akan rasa mengantuk. Silap2 kalau tengah exam pun korang dengan selamba kodok masih boleh tidur. Yela, nak jawab exam kena fikir. Dah tak makan, fikir pun dah tak larat. Nak recharge energy [kononnya], korang pun tido. Haaa.. Rugi tido time exam woooo.. Jangan amalkan okeh. Masa itu EMAS.

Bagi orang2 yang bekerja, jika korang tak sarapan, performance kerja korang akan menurun. Kerja atau aktiviti yang korang jalankan juga kurang baik. Korang jgak tak boleh nak fokus pada kerja yang korang buat.

Satu lagi, kalau korang hari2 memang tak pernah sarapan especially bagi yang selalu bangun lambatla kan, tiba2 satu hari korang ambik sarapan. Kompem korang sakit perut pasal perut korang tak biasa. Hah, yang ni memang tak best. So, ajar la perut korang makan pagi2. Nanti kalau korang gi rumah orang tumpang tido ke, korang nak bangun lambat gak keeee?

Pun begitu, untuk sarapan korang tak perlu la ambik makanan yang berat2. Contohnya hari2 korang gi mamak order roti canai dengan teh tarik. Hellooo, kombinasi dua tu banyak kalori tau. Nasi lemak pun. Tau la sedap, tapi sekali sekala dah la. Lagi pun ambik hari2 karang koraaang jugak yang bosannn.. [Tah macam mana kantin sekolah boleh jual kat budak2 nasi lemak hari2].

Oke, thats all for our lesson today. class dismiss.

p/s: Teringat kat lecturer CE dulu. Selalu cakap 'Malaysian people has a bad habit'. Tu gara2 canai ngan teh tarik & nasi lemak la tuh. oh, lagi satu. gambar2 tu kredit to en.google :))

7 comments:

munirah said...

dulu..waktu kat kolej, kalau nak jimat duit, selalu skip breakfast... terus lunch..hehe

Terbelog said...

jrg mkn pagi..minum je..apa2 pun gamba tu mmg lucu haha

Ini Kisah Tia said...

tapi roti canai sedap ! hahaa . oke Tia ngaku jarang sarapan . hehe .

Bila Ku Temu Bahagia (Akhir)

kiwi said...

@munirah: Tu sebab nak jimat kot, hehe

kiwi said...

@Terbelog: Try la makan pagi. Nikmat :)

kiwi said...

@ Ini Kisah Tia: aha.. Kantoi bangun lambat :P

Aida Omar said...

smpai skrg x suke amek sarapan..waaaa!!! bila nk berubah ntah.. :)

Labels

Adam (7) Alaf21 (2) Award (10) Beble (43) Ben Ashaari (6) Blog (20) blurr (11) Bola (1) borang (2) Buffered Earning (2) Cikgu (9) Cinta (13) Class (6) Comel (5) Contest (36) Dakwah (15) Entertainment (8) Exercises (7) Fakta (27) Famili (15) Follower (4) Food (1) Form1 (8) Form2 (11) Form3 (11) Form5 (2) Formulae (15) Friends (12) Funny (14) Gempak (6) Giveaway (44) Guru (7) Hawa (12) Hlovate (3) Iklan (10) induksi (2) interview (2) Jemari Seni (2) Jiwa Kacau (33) Jurulatih Utama (3) Kereta (5) Kiwi (37) Komik (2) Kucing (8) Link (2) Lyrics (2) Mathematics (22) Motivasi (17) Movie (1) Notes (20) Novel (4) Nuffnang (7) Panas (9) Past Year Questions (5) PBS (10) Petua (2) PT3 (4) Puisi Kreatif (13) RAM (1) rpt (9) Segmen (16) Sekolah (35) Senarai semak (5) senarai semak pbs (5) SPM (4) spp (1) Story (24) Student (25) Surat (5) Tagged (15) Tazkirah (30) Tips (40) Tutorial (10) Wordless Wednesday (4)