Saturday, February 26, 2011

Interview SPP

Urrahhhhhh!

Bosan ni. Nak baca tak de mood sebab nak kena baca dalam laptop je. haish, print punya lagi best. Ada dua tiga orang dah lepas interview. Mengikut kata diorang sekali masuk 3-5 orang. Ikut hari. Duduk dalam bilik interview dalam masa 1 jam. Macam2 soalan ditanya. Kiwi dah pun mintak soalan lazim interview SPP kat diorang. Apa yang kiwi nampak, kebanyakan soalan yang ditanya adalah berkaitan Falsafah pendidikan Kebangsaan (FPK), kaitan teori pembelajaran dengan P&P, masalah sosial dalam kalangan pelajar, kepentingan disiplin dalan kelas dan sekolah, Nilai-nilai 1 malaysia, dasar satu murid satu sukan, MBMMBI, guru cemerlang dan kewajaran penubuhan sekolah akhlak.

haa, tips2 ni tips biasa la kalu nak kena interview untuk jadi cikgu. Tapi untuk SPP ni dia akan tanya dengan lebih detail. COntohnya FPK: Terangkan satu persatu ntentang JERI. Hah, kena la fikir ayat. Tak boleh berdasarkan fakta semata.

Hohoh, jadinya banyak nak kena baca ni. Interview hari rabu pagi lagi. Wish me luck! Doakan kiwi berjaya ya. :)) Insyaallah sempat nak prepare walaupun busy duk tanda buku student yang berlonggok tu. http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=8367787678624723888#

p/s: Ouh sebut pasal buku, student kelas kiwi dah pun habiskan satu buku latihan dalam masa 2 bulan belajar dan kitorang baru habis Bab 2. Fuh, kira banyak jugak la diorang punya latihan tu. Heheh..

5 comments:

Firdaus Kasim said...

benda nie mudah je.. jgn susahkan k.. buat slow2 tp kena istiqamah study tips2 interview k? gud luck cikgu kiwi!

Cara-Cara Blogwalking yg Betul

Rozuan Ismail said...

wan this semester ambik subjek pendidkan bersepadu pon kena hafal FPK..

TAYAR PANCIT said...

hai awak :) saye da join awak :) follow me back ok :) http://tayarpancit.blogspot.com/2011/03/rasmi-senarai-pasukan-f1-2011.html

kiwi said...

firdaus: tq :))

wan: gudluck, study baik2 ok. make sure result gempak :))

neesa_jun said...

thanks for sharing this...memang nak tahu jugak apa tipsnya...nampaknya awak dah lepas...apa yg ditanya aritu?? =D

Labels

Adam (7) Alaf21 (2) Award (10) Beble (43) Ben Ashaari (6) Blog (20) blurr (11) Bola (1) borang (2) Buffered Earning (2) Cikgu (9) Cinta (13) Class (6) Comel (5) Contest (36) Dakwah (15) Entertainment (8) Exercises (7) Fakta (27) Famili (15) Follower (4) Food (1) Form1 (8) Form2 (11) Form3 (11) Form5 (2) Formulae (15) Friends (12) Funny (14) Gempak (6) Giveaway (44) Guru (7) Hawa (12) Hlovate (3) Iklan (10) induksi (2) interview (2) Jemari Seni (2) Jiwa Kacau (33) Jurulatih Utama (3) Kereta (5) Kiwi (37) Komik (2) Kucing (8) Link (2) Lyrics (2) Mathematics (22) Motivasi (17) Movie (1) Notes (20) Novel (4) Nuffnang (7) Panas (9) Past Year Questions (5) PBS (10) Petua (2) PT3 (4) Puisi Kreatif (13) RAM (1) rpt (9) Segmen (16) Sekolah (35) Senarai semak (5) senarai semak pbs (5) SPM (4) spp (1) Story (24) Student (25) Surat (5) Tagged (15) Tazkirah (30) Tips (40) Tutorial (10) Wordless Wednesday (4)