Wednesday, December 15, 2010

Penyakit kucing

Hari ni lewat online gara2 bawak kucing sakit gi klinik. Entah sakit apa. Bukan arif sangat pasal penyakit kucing ni. Dah lama tak bela kucing since Atan [kucing kesayangan mama] mati lebih kurang 4-5 tahun lepas. Abah tak bagi. Kalau kucing betina nanti dia beranak banyak2. Kalau jantan pulak suka kencing merata. Hee~Lagi satu kucing ni suka panjat kereta. Ingat orang beli kereta tu untuk kucing main & tido ke.

Kali ni Kiwi bela 4 ekor. Ibu & anak2:Dibo, Tina & Alang. Dibo je jantan. Lain semua betina. Bulan puasa tadi tiba2 si Ibu muncul dengan anak2nya yang baru lahir. So, baru 4 bulan la.


Ahad tadi sebelum gi kenduri kiwi panggil diorang makan. Yang muncul cuma alang & dibo. Tina tido atas kerusi. Ibu entah ke mana. Balik kenduri tiba2 kiwi nampak tina terjatuh. Kiwi perati jela. Tina mengiau. Sakit kot. Tak lama, tina cuba bangun. Oh no, kiwi baru perasan. Tangan & Kaki tina nampak tempang. Sehari sebelum tu tina dah memang demam. Hari isnin tina tak boleh bangun lansung. Esoknya [selasa] dibo pulak sakit. Hari ni [rabu] alang pulak. Semua tak boleh bangun. Makan, minum pun tak nak. Sedih.T_T


Pagi2 masa nak bangun solat subuh, rumah dah bising. Ingatkan ada yang mati. Rupanya Si Ibu bawak balik tikus sekor nak suap anak2nya yang sakit. Heran jugak. Biasanya kalau anak2 nak manja2 sikit pun dah kena sepak. Sayang jugak dia kat anak2. Ingatkan dah tak peduli. See.. Kucing pon sayang anak tau. Yang anak2 ni pulak bila ibu dia panggil tiba2 je semua boleh bangun. Except Dibo. Maybe sakit dia berat lagi. Lega la sekejap. Lepas tu semua terbaring semula.

Dah. Tanak taip banyak. Pada saat kiwi menaip semua ini, mama tengah suap diorang ubat. Tadi kat klinik dibo & alang kena cucuk. Tina selamat sebab dia dah boleh jalan [syukur]. Harap2 esok semua dah boleh berlari!

11 comments:

lynn angel said...

diaorang demam ke kiwi??

Zara Affendi said...

hoho..kalo mak zara dye xsuka kucing sebab sukati dye jek nak wat sepah merata2. ^_^

kiwi said...

lynn: tatau la.. pegawai yg check tu kata mybe demam je.. dia kata nk elak jgn bagi kucing makan ikan mentah. kiwi tatau pun..

zara: hehe, kucing kiwi tak wt sepah.. tinggal 'harta' kat pasir tu ade la..ngee..musyukk.. >.<

Syat0za said...

harap kucen2 kiwi akan sihat :D leh main2 lari ngan dia..haha

cik dira said...

tina?wow..ok lg..drpd sy lak,kuci sy name yuna..kah3!!
sian tikos tu.ahaha

kiwi said...

syatoza: yep2, kalau diorang sihat, kiwi nak ajak tangkap cicak ;p

cik dira: feymes tu yuna..hehe

anip said...

siannyer kucing2 sakit...
maybe sbb kucing mkn tkus kot..hurm entah lah..
apepun,jge kucing elok2 k..hu2

kiwi said...

xsure la anip. Diorang ni jgn kata tikus, cicak & lipas pun makan kalau jumpa. Good news: mlm tadi dah boleh ajak sekor tangkap cicak..hehe

anip said...

bagus2...pasni cicak2 boleh pupus dibuatnya kt rumah tu..kihkih :O

kiwi said...

tu la..skrg cicak tak berani nak keluar takut kena ketuk..hehe

Onitsuka_hana said...

kucing klu demam..slalu duk dekat2 ngan bilik air n atas katil.hehe sekarang xda kucing?

Labels

Adam (7) Alaf21 (2) Award (10) Beble (43) Ben Ashaari (6) Blog (20) blurr (11) Bola (1) borang (2) Buffered Earning (2) Cikgu (9) Cinta (13) Class (6) Comel (5) Contest (36) Dakwah (15) Entertainment (8) Exercises (7) Fakta (27) Famili (15) Follower (4) Food (1) Form1 (8) Form2 (11) Form3 (11) Form5 (2) Formulae (15) Friends (12) Funny (14) Gempak (6) Giveaway (44) Guru (7) Hawa (12) Hlovate (3) Iklan (10) induksi (2) interview (2) Jemari Seni (2) Jiwa Kacau (33) Jurulatih Utama (3) Kereta (5) Kiwi (37) Komik (2) Kucing (8) Link (2) Lyrics (2) Mathematics (22) Motivasi (17) Movie (1) Notes (20) Novel (4) Nuffnang (7) Panas (9) Past Year Questions (5) PBS (10) Petua (2) PT3 (4) Puisi Kreatif (13) RAM (1) rpt (9) Segmen (16) Sekolah (35) Senarai semak (5) senarai semak pbs (5) SPM (4) spp (1) Story (24) Student (25) Surat (5) Tagged (15) Tazkirah (30) Tips (40) Tutorial (10) Wordless Wednesday (4)