Sunday, January 8, 2012

Belajar matematik cara mudah

Dah seminggu sesi persekolahan bermula. Untuk tahun baru ni, alhamdulillah kiwi dapat mengajar subjek matematik sepenuhnya. Tak macam tahun lepas, kena ajar subjek matematik dan sivik yang dah macam sejarah tu. Huhu. Itu cerita tahun lepas. Tutup buku lama, buka buku baru. Untuk kelas2 tahun ni, rasanya jauh lebih baik dari segi student & persediaan mental & fizikal.

Hari pertama masuk sekolah hari tu dah ada student mintak tuisyen. Kiwi pun on je. Maklumlah, weekend selalu je kiwi rasa bosan. Dah ada tuisyen ni, sekurang2nya kurang la sikit masa yang free sangat tu. Then ada jugak student yang tanya macam mana nak belajar matematik cara mudah. Kiwi pun tak pasti apa jawapan yang paling tepat. Yelah, ada banyak cara kan. Ni antaranya:

1. Sukakan matematik. Kalau dah suka, semua jadi mudah.

2. Belajar dalam bahasa ibunda. Bahasa tak penting, yang penting penerangan yang jelas dan boleh difahami. Dah kalau exlain dalam BI tapi budak tak paham sepatah haram pun tak boleh jugak kan? So lebih baik la pakai bahasa yang diorang sendiri boleh faham.

3. Fokus semasa pembelajaran berlaku. Kemudian perlu jugak untuk faham apa yang dipelajari.

4. Latihan setiap hari sekurang2nya 3 soalan. Bak kata orang, practice makes perfect.

5. Ulangkaji selalu. Dah kalau buat soalan setahun sekali, mana nak faham. Rajin2 tengok nota, ulang latihan yang sama pun tak apa. Agak2 tak faham cepat2 la tanya orang yang lebih faham..

6. Hafal sifir. Master perasi tambah tolak darab bahagi dengan baik. Ni hanya basic matematik, ok!

No comments:

Labels

Adam (7) Alaf21 (2) Award (10) Beble (43) Ben Ashaari (6) Blog (20) blurr (11) Bola (1) borang (2) Buffered Earning (2) Cikgu (9) Cinta (13) Class (6) Comel (5) Contest (36) Dakwah (15) Entertainment (8) Exercises (7) Fakta (27) Famili (15) Follower (4) Food (1) Form1 (8) Form2 (11) Form3 (11) Form5 (2) Formulae (15) Friends (12) Funny (14) Gempak (6) Giveaway (44) Guru (7) Hawa (12) Hlovate (3) Iklan (10) induksi (2) interview (2) Jemari Seni (2) Jiwa Kacau (33) Jurulatih Utama (3) Kereta (5) Kiwi (37) Komik (2) Kucing (8) Link (2) Lyrics (2) Mathematics (22) Motivasi (17) Movie (1) Notes (20) Novel (4) Nuffnang (7) Panas (9) Past Year Questions (5) PBS (10) Petua (2) PT3 (4) Puisi Kreatif (13) RAM (1) rpt (9) Segmen (16) Sekolah (35) Senarai semak (5) senarai semak pbs (5) SPM (4) spp (1) Story (24) Student (25) Surat (5) Tagged (15) Tazkirah (30) Tips (40) Tutorial (10) Wordless Wednesday (4)