Saturday, August 13, 2011

Cara nak lajukan broadband yang dah habis limit.

Biasanya kalau broadband dah lebih limit, speed dia akan jadi slow sangat kan. Kat sini ada Cara nak lajukan broadband yang dah habis limit atau broadband yang dah slow sebab dah off limit.

Tips Kekalkan kelajuan Broadband (untuk yang abis limit)

ok mula2 korang buat macam ni.

1. klik start > run/search program and files
2. taip cmd > enter

akan keluar command prompt

3. taip ipconfig/all

akan terpapar segala detail connection.
ip,subnet,gateway dan dns.

perhatikan description connection.pastikan korang perhatikan ip yang broadband punye.jangan silap.
kemudian tengok gateway atau dns server tu.

4.taip nombor gateway atau dns server tu

cth: korang taip

ping 10.176.44.70 -t

5.kemudian enter

pastikan ada reply yang diterima selepas anda tekan enter.
dan biarkan ia ping tanpa henti.
biarkan proses ini berterusan selama mana anda online.

prosses ini akan membuatkan anda sentiasa ada connection dan takkan DC dengan server dan akan mempercepatkan proses penghantaran paket dan penerimaan paket.
so akan mempercepatkan proses membuka web page. (kadang2 akan lagg gak skit).

kalau malas nak taip setiap kali nak ping.just copy paste kod ni ke notepad dan save as namefailape2.bat
then double klik bile setiap kali nak ping

@echo off
cd\
ping 10.176.44.70 -t

*gantikan 10.176.44.70 dengan gateway@dns broadband korang.


12 comments:

cucu umie said...

thnkx for tips..boleh guna nie...

Terbelog said...

hai
lamenyer x nmpk die huhu

Ini Kisah Tia said...

oyeahhh . nak kasi bookmark ini entri .. heheh :D

kiwi said...

@cucu umie welcome ^^

kiwi said...

@Terbelog hehe kiwi banyak jadi silent reader je, tak de idea nak post entri

kiwi said...

@Ini Kisah Tia sila la, lepas ni boleh pakai kalau broadband lambat :))

FYA PELANG! said...

juling tak faham :(

cik sakdi said...

eh,, leh ke ni, tapi bab mcm ni slow la, xreto godeh2 setting. nanti takot jahanam. hehe

sergeant keroro said...

nice nice! XD

kiwi said...

@FYA PELANG! baca je tak cukup. kena aplikasi ^^

kiwi said...

@cik sakdi tak cuba tak tau

kiwi said...

@sergeant keroro tq :)

Labels

Adam (7) Alaf21 (2) Award (10) Beble (43) Ben Ashaari (6) Blog (20) blurr (11) Bola (1) borang (2) Buffered Earning (2) Cikgu (9) Cinta (13) Class (6) Comel (5) Contest (36) Dakwah (15) Entertainment (8) Exercises (7) Fakta (27) Famili (15) Follower (4) Food (1) Form1 (8) Form2 (11) Form3 (11) Form5 (2) Formulae (15) Friends (12) Funny (14) Gempak (6) Giveaway (44) Guru (7) Hawa (12) Hlovate (3) Iklan (10) induksi (2) interview (2) Jemari Seni (2) Jiwa Kacau (33) Jurulatih Utama (3) Kereta (5) Kiwi (37) Komik (2) Kucing (8) Link (2) Lyrics (2) Mathematics (22) Motivasi (17) Movie (1) Notes (20) Novel (4) Nuffnang (7) Panas (9) Past Year Questions (5) PBS (10) Petua (2) PT3 (4) Puisi Kreatif (13) RAM (1) rpt (9) Segmen (16) Sekolah (35) Senarai semak (5) senarai semak pbs (5) SPM (4) spp (1) Story (24) Student (25) Surat (5) Tagged (15) Tazkirah (30) Tips (40) Tutorial (10) Wordless Wednesday (4)