Friday, June 3, 2011

GA : LET'S GO GREEN. SAVE THE EARTH!



Bulan ni berapa GA je kiwi join kan. SO hari ni kiwi tiba2 rasa nak join GA : LET'S GO GREEN. SAVE THE EARTH! anjuran Syuwai.

Cara nak selamatkan bumi ni supaya sentiasa kekal hijau:
- Jangan tebang pokok sebaliknya, banyakkan penanaman pokok.
- Kurangkan penggunaan kertas. Apa2 bahan guna softcopy je, tak yah print2.
- Amalkan konsep 3R --> Reduce, Reuse, Recycle.
- Untuk tanaman jangka pendek macm padi, tak perlu bakar jerami. Sebaliknya, jual je jerami tu kat kilang untuk dibuat karpet. Duit dapat, pembakaran pun tak perlu.
- Kurangkan penerokaan hutan. Nak teroka tu, cukup la dengan tengok dan kaji. Tak perlu bukak kawasan untuk sebarang aktiviti perindustrian dll.

Mungkin idea ni tak cukup bernas. Tapi tu je yang kiwi boleh fikirkan petang2 macam ni. hehe jangan marah ye syuwai :P

tag: izan idma, mummy ayu, mrs. k, ladida, tok esah.

5 comments:

EZAN IDMA said...

tq tag :)

kiwi said...

welcome :))

mummy_ayu said...

tak sempat la nak join dear..dah tutup pun dah.. :-)

kiwi said...

klu xsilap syuwai cakap hari tu sampai bulan 6

syuwai said...

thanks kiwi sudi join ^^

btw batu tutup GA ni tgh malam td

Labels

Adam (7) Alaf21 (2) Award (10) Beble (43) Ben Ashaari (6) Blog (20) blurr (11) Bola (1) borang (2) Buffered Earning (2) Cikgu (9) Cinta (13) Class (6) Comel (5) Contest (36) Dakwah (15) Entertainment (8) Exercises (7) Fakta (27) Famili (15) Follower (4) Food (1) Form1 (8) Form2 (11) Form3 (11) Form5 (2) Formulae (15) Friends (12) Funny (14) Gempak (6) Giveaway (44) Guru (7) Hawa (12) Hlovate (3) Iklan (10) induksi (2) interview (2) Jemari Seni (2) Jiwa Kacau (33) Jurulatih Utama (3) Kereta (5) Kiwi (37) Komik (2) Kucing (8) Link (2) Lyrics (2) Mathematics (22) Motivasi (17) Movie (1) Notes (20) Novel (4) Nuffnang (7) Panas (9) Past Year Questions (5) PBS (10) Petua (2) PT3 (4) Puisi Kreatif (13) RAM (1) rpt (9) Segmen (16) Sekolah (35) Senarai semak (5) senarai semak pbs (5) SPM (4) spp (1) Story (24) Student (25) Surat (5) Tagged (15) Tazkirah (30) Tips (40) Tutorial (10) Wordless Wednesday (4)