Sunday, June 5, 2011

Cara mudah untuk lajukan internet: Credit to bro Sern

Hari ni kiwi nak kongsi cara mudah untuk lajukan internet. Tak perlu guna sebarang perisian. Mudah, cepat dan free. He..He..

1. Buka Registry editor.
pergi ke Start>Run.


Taip regedit.



2. Setelah tetingkap Registry Editor terbuka, pergi ke key:
HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ InternetSettings.



[kalau takde forder InternetSettings tu, kena 'create new key'].

3. Klik kanan pada tetingkap di sebelah kanan dan tambah satu DWORD Value yang baru.


Tukar namanya kepada MaxConnectionsPerServer.



4. Klik kanan pada MaxConnectionsPerServer untuk edit nilai Dword.


Pilih sebuah base. Jika Hexadecimal, letak nilainya menjadi 99. Jika korang memilih untuk Decimal, set kepada 153.



4. Tambah satu lagi DWORD dan beri nama MaxConnectionsPer1_0Server.
Masukkan nilai seperti yang disebutkan di atas.

Dah siap. Sekarang, restart web browser korang [Internet Explorer/Google Chrome/Firefox/lain-lain]. Try gi kat mana2 url. Perhatikan korang punya kelajuan internet. Dah laju kan. Haha.. Kiwi tau pun daripada bro Sern. Thanks ya bro! :))

15 comments:

shopping2u said...

utk brdbnd leh ke?

shopping2u said...

kak kiwi .lau proxyenable?

Wyna Nubies said...

As Salam,

laa~mme de butang 'RUN' kat start tu..kt ne nk carik?huhu~

Syuxer said...

aku pun dah try..memang menjadi.:)

Nur Najwa said...

salam kiwi ^___^
saye dtg singgah =ppp
wahh, ade care nak lajukan internet!! ^__^ besh! nanti kita nak cuba =) wink wink
kite suke entri ni :D

kiwi said...

@shopping2u : ni untuk web browser, xd kena mengena guna broadband ke, wifi ke ape. semua boleh. tapi proxyenable tu apekemenda pulak? eden pun xtahu

kiwi said...

@Wyna Nubies: klik window, start, kat tepi 'all program' ada tulis Run...

kiwi said...

@ Syuxer: kan :))

kiwi said...

@Nur Najwa: kalau sula sila tekan like. tapi xd button like. heheh.. :P

: husna : said...

menarik...nak cuba lepas nie..tq kiwi :)

Tok Esah said...

nice, tok dah buat lama dah...

hurm, kalau xde run tu,
klik cmd comand prompt,

kiwi said...

@ : husna : mesti cuba n welcome :))

kiwi said...

@ Tok Esah: lama dh ke tok? aiseh, malu la ngan tok yang expert ni. tq for sharing alternative method ank cari run ye tok!

me | is | aku said...

cunn! TIME KASIH KIWI :D

kiwi said...

@ me | is | ak: welcome :)

Labels

Adam (7) Alaf21 (2) Award (10) Beble (43) Ben Ashaari (6) Blog (20) blurr (11) Bola (1) borang (2) Buffered Earning (2) Cikgu (9) Cinta (13) Class (6) Comel (5) Contest (36) Dakwah (15) Entertainment (8) Exercises (7) Fakta (27) Famili (15) Follower (4) Food (1) Form1 (8) Form2 (11) Form3 (11) Form5 (2) Formulae (15) Friends (12) Funny (14) Gempak (6) Giveaway (44) Guru (7) Hawa (12) Hlovate (3) Iklan (10) induksi (2) interview (2) Jemari Seni (2) Jiwa Kacau (33) Jurulatih Utama (3) Kereta (5) Kiwi (37) Komik (2) Kucing (8) Link (2) Lyrics (2) Mathematics (22) Motivasi (17) Movie (1) Notes (20) Novel (4) Nuffnang (7) Panas (9) Past Year Questions (5) PBS (10) Petua (2) PT3 (4) Puisi Kreatif (13) RAM (1) rpt (9) Segmen (16) Sekolah (35) Senarai semak (5) senarai semak pbs (5) SPM (4) spp (1) Story (24) Student (25) Surat (5) Tagged (15) Tazkirah (30) Tips (40) Tutorial (10) Wordless Wednesday (4)