Thursday, December 9, 2010

Blog loading - Lamanya!

Hi readers! Hari ni kiwi jalan2 ke beberapa blog sambil kutip ilmu2 yang berguna.. Hehe.. 0key, camni.. Masa kiwi jalan2 tadi, kiwi dapati ada beberapa blog yang memerlukan masa yang lamaaa sangat untuk loading lagi2 kiwi ni just pakai berukbrand [broadband] lama. Beli masa benda alah ni baru2 feymes so rasanya readers pon boleh agak berapa kelajuannya kan. [Huhu]

Bagi kiwi bab tunggu menunggu ni memang tak best lah. So kiwi terpaksa menutupnya bagi memberi laluan kepada yang lain, huhu. Jadi kiwi mintak maaflah kalau kiwi just singgah tanpa menyapa si pemilik blog. Walaupun kiwi tak berapa pandai, tapi kat sini kiwi nak share jugak beberapa tips supaya blog loading cepat sikit.

1. Lagu
Hurm..kebiasaanya blogger akan pasang lagu feveret diorang kat blog masing2. Radio ke, lagu ke sama jenis la tu [kot]. Pada pendapat kiwi tak payah la letak lagu2 ni. Sebab kalau page tu lambat loading nanti lagu tu tersekat2. Buat sakit telinga je. Lagipun, tak semua orang suka dengar lagu yang kita suka. Betol tak kawan2??

2. Header
Saiz header tak perlu terlalu besar. Cukup dengan saiz ala kadar. Kalau besar2 nak loading pon lame. kan3?

3. Gambar
Jumlah gambar especially kat bahagian gadget akan mempengaruhi kelajuan blog anda. Makin sikit gambar, makin laju lah blog. Tapi, makin banyak gambar, _______________________. Ha, yang tu readers sambung sendiri la. Hehe :))

4. Total Post
Dalam satu page, elakkan letak post banyak2. Yang ni kita boleh letak berapa kita nak. Masa kiwi awal2 buat blog dulu kiwi letak 10 tau! Hehe..Lima pun dah cukup banyak sebenarnya. Nak ubah jumlah post kena gi kat settings, formatting.

5. Widget
Widget letak ala kadar je. Tak yah banyak2 k..cam kiwi [padahal kiwi punya blog macam la ade sangat.. Haha XD]

0key, ni yang kiwi ingat la. kalau ada apa2 yang kurang bagitau ye. kalau nak check berapa kelajuan blog korang, sila klik sini. Sebaiknya, kelajuan blog kurang daripada 1 second..Tapi kiwi punya tak pon..Huhuhu


Selamat mencuba! :)

No comments:

Labels

Adam (7) Alaf21 (2) Award (10) Beble (43) Ben Ashaari (6) Blog (20) blurr (11) Bola (1) borang (2) Buffered Earning (2) Cikgu (9) Cinta (13) Class (6) Comel (5) Contest (36) Dakwah (15) Entertainment (8) Exercises (7) Fakta (27) Famili (15) Follower (4) Food (1) Form1 (8) Form2 (11) Form3 (11) Form5 (2) Formulae (15) Friends (12) Funny (14) Gempak (6) Giveaway (44) Guru (7) Hawa (12) Hlovate (3) Iklan (10) induksi (2) interview (2) Jemari Seni (2) Jiwa Kacau (33) Jurulatih Utama (3) Kereta (5) Kiwi (37) Komik (2) Kucing (8) Link (2) Lyrics (2) Mathematics (22) Motivasi (17) Movie (1) Notes (20) Novel (4) Nuffnang (7) Panas (9) Past Year Questions (5) PBS (10) Petua (2) PT3 (4) Puisi Kreatif (13) RAM (1) rpt (9) Segmen (16) Sekolah (35) Senarai semak (5) senarai semak pbs (5) SPM (4) spp (1) Story (24) Student (25) Surat (5) Tagged (15) Tazkirah (30) Tips (40) Tutorial (10) Wordless Wednesday (4)